jueves, 20 de octubre de 2016

EL CHARTREUSE, LA BEGUDA DELS TARRAGONINS

La història del Chartreuse.

Al 1903 els cartujos van ser expulsats de França. Es van emportar el seu secret i van implantar la destil·leria a Tarragona que es va convertir en el centre d’elaboració del licor. Després de la segona Guerra Mundial, els cartujos van ser autoritzats a tornar a territori francès i a reinstal·lar-se en el antic monestir, però la destil·laria va ser oberta a Voiron a vint-i-cinc km del monestir. El chartreuse es va seguir fabricant a Tarragona fins al 1989, data de tancament de la destil·laria. Des de llavors sols s’elabora a Voiron.


La seva fabricació

S’elabora amb cent trenta herbes macerades en alcohol de raïm i destil·lades. L’alcohol resultant de la mescla amb la mel destil·lada i xarop de sucre abans d’envellir en bótes de roure.
La recepta continua sent un secret. No es patentada i solament la coneixen dos monjos que la transmetien de generació en generació. La mescla de les herbes es prepara en la “sala de les plantes” del monestir, i es portava a la destil·laria en grans sacs de terra.

Tipus:
  •          Charteruse Verd (55º): té un color verd brillant degut a la clorofil·la de les plantes que que li dona el seu color característic. S’elabora des de 1764.
  •      Charteruse Groc (40º): amb aromes suaus i sabor lleugerament dolç. Conté les mateixes herbes, però en proporcions diferents. S’elabora des de 1838.

Altres tipus de Chartreuse
  •    Chartreuse VEP (Vieillissement Exceptionnellement Prolongé) (54º el verd, 42º el groc) s’elabora amb els mateixos procesos secrets del licor tradicional però s’envelleix més temps en grans bótes de roure per assolir una quantitat excepcional.
  •  Elixir Végetal de la Grande-Chartreuse (17º). El elixir d’herbes, fabricat des de 1737, proporciona un sabor únic procedent de la barreja secreta de trenta herbes . És un concentrat digestiu i tònic. Es consumeix afegint unes gotes a una infusió, un grog, o sobre un tarró de sucre.
  •  Chartreuse 1605 - Liqueur d'Elixir (56º). Elaborada segons la recepta original de 1605, aquest Chartreuse es el avantpassat del Chartreuse verd.



LA MAMADETA
La mamadeta és la beguda típica de les festes de Tarragona. Es fa amb una barreja de chartreuse verd, chartreuse groc i granissat de llimona.
La barreja dels chartreuse li dona un gust herbal i el granissat un sabor refrescant i digestiu tal com correspon a una beguda d’estiu. Té a més un gust suau, dolç i àcid al mateix temps.
Des de 1998 la mamadeta es sol servir en una espècie de coctelera anomenada barrilet que va lligat al coll per mitjà d’un cordill. El barrilet està dedicat a un tema festiu i va canviant de disseny i de color cada any.
























HOTELS PER ALLOTJAR-SE A TARRAGONA CIUTAT

-Hotel Astari: Hotel de 3* situat a 4 minuts de la platja i a 10 minuts a peu del centre històric de la ciutat.
-Hotel Lauria: Hotel de 3* situat a la rambla nova, a 100 metres del mirador, a 8 minuts a peu de la platja.
-Hotel SB Tarragona: Hotel de 4* situat a 14 minuts a peu de platja. Aquest hotel gaudeix d’una ubicació cèntrica a Tarragona, a la plaça imperial tarraco, al costat de l’estació d’autobusos de la ciutat, amb connexions directes amb l’aeroport..
-Hotel Nuria: Hotel de 3* a 3 minuts de a peu de la platja. És a 200 metres de la platja Arrabassada i a 15 minuts a peu del centre de Tarragona.
-Hotel SB express Tarragona: Hotel de 3* situat a un barri modern de Tarragona. L’autopista A-7 és a 200 metres i el centre històric és a 10 minuts.
-Aparthotel Alexandra: Aparthotel de 3* situat al costat del nucli antic de Tarragona, a 10 minuts a peu de l’Amfiteatre romà. 
-Hotel plaça de la font: Hotel de 1* a 6 minuts a peu de la platja. L’hotel es troba al centre del casc antic de Tarragona, a 500 metres del mar.
-Hotel Catalunya express: Hotel de 2* a 3 minuts a peu de platja.



FOTOS:


https://www.google.es/search?q=chartreuse&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiV0b6yjOnPAhXKE5oKHQMIBs0Q_AUICCgB&biw=1280&bih=918#tbm=isch&q=mamadeta&imgrc=hkTSHHaV7OXPKM%3A









Realitzat per: Sara Rangil i Maria Ayala

3 comentarios:

  1. Lo tengo que probar, buen trabajo.

    ResponderEliminar
  2. Bien documentado. Lo recomendare.

    ResponderEliminar
  3. Muy buenoooo!!! Pero si viajas a Argentina, no se te ocurra pedir este trago....por las dudas! jejeje ;)

    ResponderEliminar